Už od praveku ľudia ochucovali svoje jedlá. Najprv z nutnosti, aby sa určitý druh potravy stal stráviteľným. Postupom času, bol jednoduchý typ stravy nahradený typom zložitejším. Pribúdali korenia a rôzne dochucovadlá a rovnako aj rôzne druhy potravy. Dnešný človek už neochucuje jedlá pre lepšiu stráviteľnosť, ale kvôli chutiam. Chuť sa stala prvoradá. A ľudia podľa nej vyberajú svoje jedlá. Chuť sa dnes stala v podvedomí väčšiny ľudí dôležitejšou, ako ich vlastné zdravie.
Čo tým chcem vlastne povedať?
Dnes je na trhu veľa výrobkov tzv. racionálnej, vegetariánskej a makrobiotickej výživy. Veľa ľudí príde, ochutná a pomyslí si, že je to bez chuti a vracia sa späť k svojim rezňom, salámam, buchtám… Príčiny sú dve. Prvá, pre nás momentálne menej podstatná príčina, je nesprávna úprava, alebo spracovanie surovín. Z toho vyplýva, že ak si chcete pripraviť niečo racionálne, najprv sa treba poradiť s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú a praktikujú, alebo navštíviť kurz, ktorých je u nás veľa.
Potom je tu však druhá príčina. Za tú dobu, čo žijeme, sme chuťovo zdegenerovali a potrava vo svojej prirodzenej forme nám ľudovo povedané nejde. A čo s tým? Poviem vám jednoduchý recept. Svoje konzumné, priemyselne vyrábané jedlo si vyberajte, čo najmenej ochutené a doma si ho už okoreňte. Každý týždeň si zo 100 percent vašej komerčnej stravy oddeľte desatinu a nahraďte ju prírodnou potravou. Napríklad, ak ste si k mäsu dávali 3 kopčeky bielej ryže, tak si dáte len dva kopčeky bielej ryže a tretí nahradíte pololúpanou ryžou natural. Komerčné oleje vymeňte za studena lisované a znížte množstvo na polovicu. Margaríny a umelé tuky nahraďte pravým maslom. Používajte len základnú radu korenia, ako je soľ, majoránka, saturejka, rasca, sójová omáčka bez cukru, zázvor, nové korenie, bobkový list. Prestávajte postupne sladiť cukrom. Buchty a kaše začnite sladiť hrozienkami alebo ovocím s malou štipkou soli, ktorá spôsobí zosladnutie ovocia a malým množstvom škorice, ktorá to urobí lepšie stráviteľným.
A čo vlastne docielite? Je to jednoduché. Postupom času získate späť prirodzenú chuť. Vaše chuťové poháriky sa časom tak zjemnia, že pocítite jemne sladkú chuť čistej prírodnej ryže – na posilnenie, ľahko horkú chuť pšena – na zdravé srdce, vitalitu z ovsa a kopec ďalších chuťových jemností, o ktoré prichádza človek pohltený priemyselným a chemickým potravinárstvom.