Nasledujúce informácie môžu mať pre vás dvojitý účinok. Buď budú pre vás varovaním, alebo ak sa chcete zabiť a nemáte odvahu skočiť z mosta, tak môžete začať pravidelne jesť 10 nasledujúcich zabijakov zdravia, ktorí vás spoľahlivo skôr či neskôr zabijú. Možno ich už konzumujete a ani o tom neviete. Ani vo sne by vám nenapadlo, že to nemusí byť v poriadku. Človek, tak pomaly zomiera na jednu z chorôb, ktorú títo zabijaci zdravia spoluvytvárajú. Dnes poznáte málokoho vo svojom okolí, kto by zomrel na starobu. A práve tak, by to bolo pre nás prirodzené.
Ak by ste si to však rozmysleli, máte šancu nielen na prežite, ale aj na vrátenie sa k zdraviu a plnohodnotnému životu. Poďme sa teda na nich spoločne pozrieť.
To, čo nás predovšetkým ovplyvňuje je reklama. Reklama je presvedčovací systém k nakupovaniu určitých produktov. Reklamnú firmu platia za to, aby čo najviac ľudí presvedčila, že výrobok nejakej firmy nutne potrebujeme, nezaobídeme sa bez neho, bez neho nebudeme zdraví, alebo ak ho nebudeme mať, tak zaostávame za moderným štýlom života. Z toho následne pramení neúspech v láske, v práci a môžeme sa stať indivíduom bez sebavedomia.
Podvedome nám reklama určuje životný štýl a ak sa necháme chytiť, stávajú sa z nás otroci reklamy. Ten, kto potom trpí najviac, je človek sám a jeho zdravie. Svoj životný štýl by sme si mali budovať bez reklamy.
Premyslite si, čo je pre vás dôležité a čo nie.
Pri rozhodovaní sa vždy pozerajte na to, bez čoho sa v živote nezaobídete. My si myslíme, že je to náš blízky človek. Ale, aby sme mohli prežívať niečo pekné s niekým, na to potrebujeme zdravie. Pretože keď budeme trpieť chorobou, tak nebudeme môcť si užiť ani partnera, ani deti a ani toho, čo sme dosiahli. Zdravie proste bez kvalitnej stravy nedosiahneme.
Ďalej si treba uvedomiť, že človek bez radosti sa nikdy nikam nedostane. Ak sme dosiahli nejaké úspechy a výsledky, ktoré nás v živote niekde dostali alebo posunuli, ale je to len o drine, tak sme si vyčerpali svoje sily a na konci nebudeme pociťovať šťastie, ale len uspokojenie.
Aby získavanie hodnoty v živote bolo pre nás znesiteľné, potrebujeme v sebe prebudiť radosť. Ak máme radosť zo života, potom napríklad, ani zákaz jedenia určitej potraviny, ktorá nás sprevádzala celý život, nám nemôže radosť pokaziť. Ale my si mylne spájame potraviny s radosťou a to je to najhoršie, čo nás môže stretnúť, pretože potraviny radosť neprinášajú. Radosť prináša sám život. Ak dokážeme nájsť radosť v živote, nemusíme lipnúť na veciach, potravinách, ľuďoch a pod. Neexistuje žiadny vek, v ktorom by sa nedalo ešte niečo zmeniť. Môžeme odstrániť zvyky a tiež závislosti na chutiach, presne tak isto, ako sme sa ich naučili. Pretože, keby sme vyrastali niekde celkom inde, bol by aj náš jedálniček určite úplne iný.
My sme sa narodili do podmienok, kde máme možnosť výberu, čo budem jesť a čo jesť nebudem. Na jednej strane to je obrovská sloboda a na druhej strane obrovská zodpovednosť. Keď sa vám bude zdať, že nemáte na to silu, pamätajte si, že všetko čo nám príde do života môžeme zvládnuť. Máme v sebe tú silu, máme možnosť rozlíšiť, čo je dobré a čo zlé. Ale nám zlozvyky podporuje reklama. Podstata reklamy je správna. Nemusíme proti nej bojovať, len si uvedomiť, že na nás pôsobí a vedome sa podľa toho nastaviť.
Pozrime sa na 10 najhorších potravín.
Polystyrénové chlebíky z rozpukanej obilniny
Aj keď neobsahujú ani gram tuku, aj tak sa po nich veľmi priberá. Tieto výrobky majú skryté tuky, t.z. že potravina pri trávení sa mení na tuk. Organizmus ich nevie tráviť, sú nepožívateľné a telo ich trávi tak, že ich premení na tuk. Pri výrobe sa zničia všetky živiny. Je to prázdna potravina. Vyvoláva silnú reakciu inzulínu, dokonca viac ako cukor alebo tuk. Ttým si veľmi zaťažujeme pankreas a môže to viesť až k cukrovke. V minulom storočí sa stali polystyrénové chlebíky najväčším diétnym a reklamným omylom.
Mliečne výrobky (nesýtené tuky – syry, tvarohy, jogurty, mlieko)
Ide o potravinu, ktorá je v ľudskej strave úplne zbytočná. Problém je v jej spracovaní. My sa snažíme vylepšovať prírodu. Ale pamätajte, že stvorené nikdy nemôže byť inteligentnejšie ako tvorca. Príroda bude vždy inteligentnejšia ako človek. Pri mlieku odstraňujeme syrovátku a myslíme si, že keď ku zvyšku pridáme kvasinky, tak to bude úžasné. Syrovátka je výživná látka, ktorá obsahuje bielkovinu a živiny. Bielkoviny v mliečnych výrobkoch sú technicky spracované. To, čo človek dnes pije ako mlieko, nie je mlieko. Mliečne výrobky sa veľmi ťažko trávia a oslabujú imunitný systém. Mliečne bielkoviny sa trávia rovnako ako bielkoviny z mäsa, nie je medzi nimi žiadny rozdiel z hľadiska žalúdka a tenkého čreva. Bavíme sa o komerčných výrobkoch. Keď máte lepší zdroj mliečnych výrobkov, tak by ste to aj tak nemali preháňať. Potreba týchto výrobkov pre vývoj človeka končí, keď matka ukončí kojenie dieťaťa, nakoľko do troch rokov strácame enzým, ktorý je nutný k jeho spracovaniu. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že infarkt myokardu je z prebytku vápnika v krvi, cievny systém sa stáva nepružným a problém je na svete.
Rastlinné maslá
Voľakedy boli medzi potravinami veľkým hitom. Sú pre nás ešte horšie ako mliečne bielkoviny. Rastlinné maslá obsahujú trans-mastné kyseliny. Voľakedy sa brali ako dobré a nestanovila sa správna dávka. Dnes sa vie, že trans-mastné kyseliny sú veľkým zlom. Človek narušil rovnováhu medzi kyselinami a zásadami a tak dochádza k deštrukcii organizmu. Spôsobujú napríklad srdcovo-cievne choroby. Tieto tuky sa ukladajú okolo orgánov a až potom sa dostávajú do krvi. To je dôvod, prečo sa prejavia až neskôr a nie hneď na začiatku. Rastlinné maslá môžu v niektorých prípadoch aj za zvýšený výskyt diabetu.
V tenkom čreve sa nachádzajú aj baktérie, ktoré sú v zásade pre organizmus veľmi zlé. Keby sa ale, tieto zlé baktérie dali preč, tak celý systém skolabuje. Je nezmysel si myslieť, že pre náš život sú dobré len tie dobré baktérie a vírusy. Maslo sa odsúdilo, kvôli cholesterolu a to je niečo, čo je pre mozog výživa. Telo produkuje vlastný cholesterol denne, okrem iného, aby zalepilo mikroskopické trhlinky v cievach, ktoré vznikajú nevhodnou konzumáciou potravín. Strašiak cholesterol je len strašiak. Oficiálne zatiaľ nebola stanovená hranica na výšku cholesterolu overená výskumom a tak, keď nemáme zjavné problémy, nemusíme to riešiť. Určite nie liekmi proti cholesterolu, nakoľko statiny, ktoré obsahujú tieto lieky spôsobujú najviac úmrtí.(a je to jedno, či je to vysoká alebo nízka hladina cholesterolu). Znižovanie cholesterolu podľa tabuliek má zlý vplyv na 3 z 10 ľudí. Ak sa snažíme vtesnať do tabuliek cholesterolu, môžeme si nakoniec ublížiť.
Šľahačky v spreji a smotánky do kávy
Ide o čisté chemické látky. Tieto výrobky sú farbené, aby vyzerali ako biele. Obsahujú ochucovadlo, aby nám chutili ako mlieko, fosfátové látky, farbivo. Sú jedným z najhorších doplnkov medzi potravinami. Tieto výrobky mlieko ani len nevideli, sú to čisté chemické látky, ktoré sú šprintom k infarktu. Z pohľadu výživy a nášho zdravia, sú to nebezpečné a bezcenné potraviny.
Tešte sa na kaviarne, kde vám dávajú šľahačku ručne urobenú a rozliatu smotanu. (Používanie šľahačiek v spreji a smotánok do kávy bojkotujte aj za ostatných).
Tvrdý alkohol
V množstve kalórií je tesne za čistými tukmi. Ide o prázdne kalórie. Alkohol neprináša do tela žiadne živiny, je to stimulátor. Neobnovuje hladinu krvného cukru. Alkohol sa štiepi na cukry a tie sa menia na tuky. Zaťažujeme pečeň a nadobličky, spomaľujeme regeneráciu nášho organizmu a nastáva dlhodobý útlm v regenerácii orgánov, ktorý môže trvať až 3 týždne. Naša vitalita je spôsobená práve preťažovaním nadobličiek a pečene. Ak sa už spoločensky nemôžete vyhnúť tvrdému alkoholu, tak si vyberte to najkvalitnejšie. Musí to byť čistý destilát. Ak si na etikete prečítate, že obsahuje lieh, cukor, farbivo a podobne a nie len čistý destilát a vodu, tak to radšej nepite.
Ideálne použitie tvrdého alkoholu, je proti omrzlinám. Použitie je z vonka. Treba ho naliať na nohy a trieť. Keď máte omrzliny, nikdy končatiny nedávajte do teplej vody. Najprv do studenej vody. Ak nemáme alkohol, môžeme dať aj alpu. Jediný alkohol, ktorý naozaj obsahuje živiny, je kvasinkové pivo. Ale aj pitie piva má svoje hranice. Tvrdý alkohol nám živiny berie. Nepasterizované fľaškové pivo je v poriadku, nakoľko obsahuje chmeľový extrakt, čo je sušený a rozdrvený chmeľ. To však neznamená, že sa máte alkoholu úplne vyhýbať. Keď už, tak to najkvalitnejšie a neprekročiť hranicu.
Pečivo
Neobsahuje žiadne živiny. Jeho výrobou, rafináciou, stráca živiny. Veľmi prekysľuje krv a veľmi ťažko prebieha regenerácia organizmu. Jedenie pečiva môže viesť k cukrovke. Telo musí na ich trávenie použiť živiny z vlastných zdrojov, keďže sme touto potravinou do tela žiadne živiny nedodali. Mali by sme myslieť na to, aby sme s každou potravinou telu živiny dodávali, aby si ich telo nemuselo brať zo svojich zásob.
Pečivo obsahuje rafinované oleje, ktoré v kombinácii s bielou múkou budujú tučnotu. A je jedno, či ide o pečivo biele, alebo tmavé. Tmavé sú farbené a majú teda viac oleja, aby držali jemnosť, a keďže olej je horký, tak sa tam pridáva kvantum cukru. Ak si chceme kúpiť chlieb, tak si treba kúpiť ten najjednoduchší, bez semienok, bez orechov, nie tmavý, radšej bledý, rascový. Tmavý znamená farbený. Ale najlepší chlieb je ten, ktorý si upečieme sami. Rožky v supermarketoch sú zmesou chemických látok, ktoré pri zahriatí zabezpečia chuť a farbu. Všimnite si, že sa vlastne ani nepečú, že je jeden ako druhý.
Cereálie
U musli a vločiek s príchuťami si treba všímať zloženie. Ak máme v potrave veľa zložiek, trávi sa to ťažko. A to isté platí aj o zdravej strave. Čím viac zložiek, tým horšie trávenie. Preto sa odporúča jesť samostatne aj semienka a orechy. Ak musli a vločky majú v sebe fruktózu, med a pod., tak sa to stáva cukrovou bombou. Aj chrumkavosť je otázka chemických látok. Zvuk, ktorý vzniká pri hryzení pôsobí na mozog, z čoho máme dobrý pocit. Aj preto, okrem iného, nám tak chutia.
Po konzumácii rýchlo rastie hladina cukru v krvi, vylúčený inzulín potom ukladá cukor v podobe tuku. Keď si musli navyše zalejete mliekom, tak sme stále na úrovni konzumnej stravy a hrozí nám infarkt. Telo to nedokáže stráviť, ostávajú nestrávené zvyšky v hrubom čreve.
Údeniny
Majú krátku dobu trvanlivosti, ak nie sú sušené. Ak sa údeniny dajú uskladniť na týždeň, je v nich veľa konzervačných látok, ktoré sú rizikovým faktorom pre rast nádorov a rakoviny. Dajú sa konzervovať morskou soľou. Suché údeniny sú vždy lepšie ako obyčajné. Podstatné, aby neobsahovali rýchlosoli. (Údené mäso je OK, ak neobsahuje rýchlosoli, a údi sa normálnym dymom). Drevené uhlie na opekanie nevadí, ale mäso nesmie byť potreté chemickým tukom. Tým, čím sa komerčné potraviny údia, je chemický roztok, do ktorého sa mäsový výrobok namáča.
Ak údeniny kombinujeme s chlebom, tak si kopeme hrob, pretože z tejto kombinácie neexistuje choroba, ktorá by sa z nej nemohla vyvinúť.
Sladené limonády a džúsy
Aj 100% džúsy sú len kľučkou v zdravej strave, pretože sú vyrobené z koncentrátov. Ale viete, z čoho je koncentrát zložený? Dnes sú to čisté chemické látky. Sladené limonády sú sladené umelým sladidlom. Aspartam je asi najhoršie umelé sladidlo, ktoré ohrozuje naše zdravie. Je to žrút nevyhnutných živín dôležitých pri funkcii srdca, pankreasu a tenkého čreva. Z aspartamu dostane aj krysa rakovinu. V niektorých štátoch v Amerike je zakázaný. Ale pozor na nové meno, pod ktorým sa skrýva. Je to nutrasweet. V 3 dcl koly môžeme nájsť 10 až 15 lyžičiek cukru. Prečo to necítime? Pretože sú tam pridané chemické látky, ktoré spôsobujú, že nápoj nevybledne, farba sa od vody neodpojí. Tieto výrobky sú doslova žrúti našich živín. Berú vám minerálne látky. Džúsy obsahujú nadbytok cukru, ktoré tvoria následne rýchlo tukové rezervy a vďaka pasterizácii ide o mŕtve šťavy.
Kombinácia hamburger plus hranolky plus cola
Ide o zmes toho najhoršieho, čo človek vymyslel. Všetko sú to umelé potraviny. Väčšia bomba, ktorá okamžite ničí naše zdravie už neexistuje. Je to zmes nekvalitných bielkovín, rafinovaných cukrov a tukov, konzervačných látok a stabilizátorov. S takýmito látkami si telo vôbec nevie rady.
Ak to, čo máte na tanieri neviete definovať, tak to nikdy nejedzte. Hranolka nie je zemiak, chips nie je zemiak. Keď človek pocíti už malú bolesť, je to volanie o pomoc, telo je už pred kolapsom, ale my si to zastierame, že je to len taká malá bolesť a nepripisujeme jej veľký dôraz.