Máme tu ďalšie ročné obdobie v plnom prúde. Začiatok leta môžeme vnímať astronomicky alebo pocitovo, keď sa teplota zvýši nad 20 °C, čo je bližšie k realite. Orgány sú v tele v konštantnej teplote, aj keď reagujú s biorytmami prírody. K správnemu fungovaniu potrebujú aj našu podporu cez potraviny, ktoré k letu patria. Človek nie je biologický stroj ale celok, ktorý je tvorený fyzickou, psychickou a duševnou rovinou. Bez zapojenia všetkých úrovní do nášho života nie je možné žiť život s veľkým Ž.
Dnes si povieme niečo o potravinách, ktoré sú spojené s letom a niečo aj o ich možnom odraze v psychickej rovine.
V lete máme najviac zaťažené srdce a tenké črevo. V psychickej rovine to súvisí s emóciami a pocitmi. V lete nás viac ovládajú emócie a pocity a nie sú vždy pozitívne. Tenké črevo súvisí s prítomnosťou +- 2 mesiace. Pri zaťaženom tenkom čreve môžete nesprávne posudzovať prítomnosť a z toho vyplývajúce vaše rozhodnutie tiež nebude celkom v poriadku, ako aj vaše reakcie. A pri tom môže byť všetko v poriadku, len vy si to vyhodnotíte inak a problém je „len“ tenké črevo. V lete sa vyhýbame aj zásahom do tela čo sa týka týchto dvoch orgánov, samozrejme ak to nie je nutné a potrebné.
V lete sa držte myšlienky, že Menej je Viac. V praxi to znamená, menej chuti a menej jedla. Ak chceme lepšie fungovať v živote, musíme rozlišovať jednotlivé obdobia. V lete ak sa pohybujeme na slnku, telo dokáže využiť aj energiu zo slnka. Okrem iného sa viac prehrievame. Kto ešte korešponduje prirodzene s prírodou, tak v lete mu menej chutí jesť. Ak sa napchávate osúchmi praženými na masti a podobnými nezmyslami, keď ste na kúpalisku alebo pri rybníku, tak niekde je chyba. Dobrá správa je, že to je len naučené a všetko čo je naučené sa dá odnaučiť a naučiť niečo iné. Napríklad to, ako zbytočne nezaťažovať a neprehrievať telo takýmto typom jedla. Veľký problém pre naše zdravie je, že nerozlišujeme jednotlivé ročné obdobia a jeme rovnako celý rok.
V lete musíte tráviť viac času na slnku, aby vám to fungovalo, aby ste mali menšiu potrebu jedla v lete. Ak nie ste zvyknutí na priame slnko, tak musíte organizmus postupne na slnko naučiť. Ak budete mať dosť živín, dosť vody v bunkách, tak nie je problém ani priame slnko cez obed. Čím viac času budete tráviť na slnku, tým budete mať menšiu potrebu jedla. A v neposlednom rade najkvalitnejší vitamín D získame jedine zo slnka a jedine v lete.
A teraz už k potravinám patriacim k letu.
V lete uprednostňujeme pšeno, pohánku, kukuricu, žltý hrach, petržlen aj s vňaťou, zeler aj s vňaťou, červenú a bielu kapustu, mrkvu, kaleráb.
Červená kapusta je super potravina ovplyvňujúca pozitívne gény. Dáva nám predpoklady k chápaniu súvislostí. V lete konzumujeme kapustu bielu a červenú v pomere 1:1.
Pšeno má vlastnosti, ktoré môžeme využiť k správnemu rozhodovaniu. Neznamená to však, že ak budeme jesť pšeno, tak sa automaticky budeme správne rozhodovať. Sú to len predpoklady, ktoré môžeme využiť ak zapracujeme na mysli. Ak ju máte negatívne naladenú, tak energia z jedla vám ju ešte viac posilní. Bez našej vnútornej aktivity sa nebude meniť nič k lepšiemu.
Pohánka nám dáva predpoklady k hlbšej viere.
Kukurica nám dáva príležitosť pre radosť.
Žltý hrach obsahuje predovšetkým vitamíny skupiny B. Ak ich chcete využiť pre radosť, tak sa musíte na tú radosť naladiť a dať bunkám psychický impulz, inak bunky využijú vitamíny len čiastočne a radosť sa nedostaví.
Zeler, petržlen nám dáva predpoklady k širšiemu vnímaniu súvislostí. Konzumujeme aj vňate, čiže vrchné časti, lebo ak chceme pochopiť život, musíme ho pochopiť z rôznych uhlov pohľadu.
K letu patrí aj horká chuť. Pod horkou chuťou sa skrýva aktivita, stabilita a sila. Väčšinou práve v týchto troch veciach máme najväčšie rezervy. Len sa zamyslite koľko horkej chuti je vo vašom jedálničku. Skoro žiadna a to z toho dôvodu, že máme naučené, že čo je horké nie je dobré, nechutí nám to. Bez horkej chuti v jedálničku však srdiečko nebude mať všetko čo potrebuje na svoje posilnenie. A kedy ju zaradiť do jedálnička, keď nie v lete? Preto k letu patrí grilovanie. Okrem grilovania mäsa môžete aj koreňovú zeleninu. Jeden tip. Zeleninu zabalíte do listovej zeleniny a dáte na polhodinu do nálevu s kvasným octom, soľou a čiernym korením. Následne ju ugrilujeme.
V lete používame stredne dlhý var, 20 až 40 minút.
Aj koláče v lete by mali byť sladko-horké. Koláče musia byť pripečené zo spodku. Naučte sa mať radi tú chuť. Chlieb ak si robíte doma by mal byť tiež pripečený, aby ste tam cítili tú silu, ktorá vás vyprovokuje k aktivite. Recept na domáci chlieb bez pekárničky, plný živín, ktorý vám dá všetko čo potrebujete, naplní vaše chute, sa pečie v rúre 30 minút a jeho príprava trvá 4 minúty. Pošlem vám ho po prihlásení sa do newsleteru https://zdraviex.sk/prihlasenie/.
Registrovaní ho dostanú automaticky.
V lete využívame viac horčicu ako ocot. Horčica má aj horkú chuť, aj keď mi viac vnímame jej pikantnú chuť.
A na záver si pripomenieme, že nie je to len o tom čo máte na tanieri, ale aj o tom čo máte v mysli, na čo je zameraná. Ak je nastavená len na tie veľké veci ako sú materiálne veci, problémy vo vzťahoch, peniaze, veľké udalosti, tak budete vstrebávať len makromolekuly ako sú bielkoviny, cukry a tuky a to je dosť málo. Už aj vedecká medicína zistila, že naše zdravie závisí hlavne od mikroživín ako sú glukanoidy, flavonoidy, stopové prvky, minerálne látky a plno ďalších látok, ktoré prirodzené potraviny obsahujú a nie sú ešte ani zmapované.
Nabudúce si povieme o lete z pohľadu psychiky.